Jak správně vybrat maté

Někteří nováčci ve světě yerba maté se dost často ptají, podle čeho by měli vybírat opravdu kvalitní maté a jak vlastně při samotném výběru postupovat. Odpověď na otázku není nijak složitá, právě naopak. Žádná jednoduchý recept na výběr nejlepší yerby maté totiž neexistuje. Ve světě yerba maté se jedná spíše o to, jaká z dostupných variant maté nejlépe vyhovuje vašim chuťovým buňkám, nebo který způsob přípravy, jenž máte nejradši.

Možná že ani praví jihoameričtí Indiáni by při pohledu do regálů virtuálních obchodů nevěděli, jaké maté si zvolit a podle čeho vlastně vybírat. Díky globální oblibě maté se dnes můžeme rozmýšlet nad spoustou druhů sypaného maté, které se odlišuje pouze místem původu, ale třeba také specifickým způsobem sušení. Naprosto běžné hlavně v latinskoamerické domovině jsou směsi z různých druhů doporučovaných podle úplně nových označení. Můžete si samo sebou pořídit maté také v čajových pytlíčcích, díky nimž si je můžete vychutnat opravdu na jakémkoliv místě.

Nelze proto přijít se snadnou radou nebo doporučením ohledně výběru nejlepšího maté. Namísto toho bychom spíše měli začínající milovníky maté seznámit s hlavními způsoby, podle nichž labužníci yerba maté dělí. Každá z nabízených variant s sebou přináší trochu jinou chuť a vlastnosti, díky čemuž jsou některé druhy oblíbenější a vhodnější pro začátečníky, jež by mohla vysoká intenzita chuti a vůně zaskočit.

Nejspíš nejdůležitější je znát, jak se jednotlivé druhy maté dělí podle toho, jakým způsobem proběhlo mletí jeho listů. Právě zde se totiž začínající fanoušek yerby maté může relativně jednoduše splést. Jednou z obvyklých kategorií je yerba maté označovaná jako suave. Tato varianta se odlišuje hrubším způsobem mletí, díky němuž jsou ve výsledné směsi zhruba z cca 20% zastoupeny stonky. Mimo suave je také poměrně rozšířená varianta známá jako tzv. despalda, jež je naopak jemně nadrcená a stonky v ní takřka nenajdeme.

Člověk neznalý maté by v situaci, kdy si mezi těmito dvěma druhy má vybrat, mohl podlehnout dojmu, že na pohled hrubší yerba maté suave bude jistě chutnat syrově jako z opravdového pralesa. Pokud by tedy tento začátečník sáhnul po na pohled jemnějším yerba maté desplada, mohl by se dočkat přesného opaku, než jakého chtěl docílit.

Zbytky stonků a větviček, na které můžeme narazit v suave maté plní určitou funkci, kterou je přispívání k pomalejšímu louhování nápoje, jehož výsledná chuť je poté jemnější a díky domu také vhodnější pro ty, kteří se na opravdu silnou maté prozatím necítí. Varianta suave je přesně proto prakticky po celém širém světě oblíbená mezi těmi, kdo s popíjením maté teprve začínají nebo se k jeho pití dostávají pouze málo. Na pohled jemnější despalda je tak v reálu mnohem silnější a intenzivnější chuti, a z toho důvodu ji raději vyhledávají spíše ostřílení veteráni v pití maté.