Něco málo z historie maté
Kdo vlastně sehrál roli v dějinách yerby maté? Pokud se podíváme blíže do historie, pak zjistíme, že svojí roli mají ptáci a jejich trávící trakty, jezuité či indiánští bohové. Yerba maté je pravděpodobně jediný tradiční jihoamerický nápoj, jenž se konzumoval stovky let, nicméně zároveň recept na kultivaci jeho důležité složky byl opravdu jistě znám až na počátku minulého století. Dvakrát se na něj sice přišlo již předtím, nicméně recept zmizel společně s jeho objevitelem. Doufejme, že se nic podobného již nikdy nebude opakovat.
Rané počátky pití nálevu z lístků cesmíny paraguayské, jenž je odedávna pojmenován yerba maté, jsou spojeny s rituály i běžným životem indiánského kmene Guaraní, jehož příslušníci bydleli na části území dnešní Paraguaye.
Dle dochovaných pramenů Indiáni tohoto napůl kočovného kmene byli úplně prvními, kdož znali blahodárné účinky yerba maté na lidské tělo a snažili se jí proto hledat v pralese a poté popíjet. V mytologii kmene Guaraní byla yerba maté od dávných věků považována za dar Bohů pro svůj lid. Samotný nápoj proto nesl přezdívku "Nápoj bohů".
Indiáni správně věděli, že nálev nejen očišťuje tělo, ale také dokáže zahnat hlad a přidává tělu potřebnou energii. I proto se yerba maté stala nedocenitelným pomocníkem v dobách hladu.
Kromě zmíněného však Indiáni yerba maté používali také jako důležitou a mocnou součást svých rituálů. Dalším využitím pak byla možnost platit s tímto cenným artiklem při střetu s jinými kulturami. A přesně tomu vděčíme za prosazení yerba maté do Evropy. Během výprav objevitelů z Evropy do Latinské Ameriky narazili kolonizátoři na neobvyklý nápoj a jeho prazvláštní účinky.
Další podstatnou epochou v dějinách yerby maté pak představuje působení kolonizačního řádu jezuitů v Paraguay. Právě zmínění misionáři byli prvními, komu se v půlce sedmnáctého století podařilo zjistit tajemství kultivace yerby maté, jež do té doby byla získávána pouze z divoce rostoucích bylin. Přesně do této doby se datuje první rozvoj plantáží, na nichž byly vysázeny rostlinky v provincii Misiones, jež je z hlediska produkce maté nejdůležitější do dnešních časů.
Jezuité dokázali přijít na kloub tajemství klíčení semínek maté po dlouhé sérii pokusů, během nichž došlo i na zkoumání průchodu semene rostliny trávícím traktem různých ptáků. Po vyhnání jezuitů ze země zmizely všechny dovednosti na kultivaci maté a rozsáhlé plantáže brzy zanikly.
Během bouřlivého devatenáctého století se jednomu francouzskému botanikovi podařilo přijít s vlastním nápadem na pěstování maté, nicméně dříve než se mu podařilo recept rozšířit, tak zmizel v džungli a jeho tajemství s ním. Definitivního rozluštění hádanky se tedy musel svět dočkat až do roku 1900, kdy se konečně přišlo na to, jak maté opět pěstovat a předat tuto znalost i dalším generacím. Kolem roku 1920 vznikají první rodinné továrny, z nichž některé maté pod svým názvem dodávají do dnešní doby.