Kalabasa

Všichni milovníci yerby maté vám jistě prozradí, že opravdový zážitek z chuti a blahodárných účinků nápoje si vychutnají pouze tehdy, když ho připraví v tradiční nádobce, které se říká kalabasa. Když nemáte nic lepšího k dispozici, pak si jistě můžete nálev připravit i v něčem jiném, nicméně už to nebude ono. Můžete pak také zapomenout na charakteristickou silnou vůni, pro kterou si milovníci yerby maté nedají dopustit na svojí kalabasu.

A co že to vlastně je taková kalabasa? Yerba maté se v jižní Americe popíjí po stovky let mezi přáteli, kde postupně nápoj koluje v tradiční nádobě udělané z vydlabané tykve. A přesně této tykvi se od dávných dob říká kalabasa. Samozřejmě najdeme různé typy kalabas, jež se od sebe nemusí lišit jenom ozdobami, ale také odchylkami ve tvaru.

Jelikož jsou díky rozsáhlým dějinám této pomůcky dobře známé její předosti i slabiny, můžeme na trhu nalézt i kované kalabasy, jejichž plechové díly nepatří mezi zajímavé estetické doplňky, nicméně tímto způsobem se efektivně chrání nejvíce vytěžované části tykvovité nádoby.

Volba ideální kalabasy by se nejspíš neměla řídit jen tím, která se vám vizuálně líbí nejvíce, ale chtělo by to zapřemýšlet i nad její funkčností. Při výběru bychom měli mít na mysli, že vydlabaná tykev nikdy v odolnosti a trvanlivosti nemůže konkurovat třeba dřevu. Jedná se o citlivější materiál, jenž se logicky s postupem času opotřebovává a nemůže vydržet věčnost. Životnost kalabasy tedy můžete ovlivnit jejím samotným výběrem a následnou péčí o ní.

Při volbě nové kalabasy by mělo zůstat na paměti, že zásadním předpokladem pro dlouhou životnost je důkladné vyschnutí kalabasy po každém použití. S kalabasami se můžeme setkat ve dvou podobách. První druh mívá menší vrchní otvor, zatímco druhý je větší.

Kalabasám s menším otvorem pak o to déle trvá, než opravdu důkladně vyschnou, a proto mohou vydržet kratší dobu, než "otevřené" kalabasy, jež vysychají mnohem rychleji. Pokud tedy máte zájem o dlouhou životnost kalabasy, pak se porozhlédněte po zmiňovaných okovaných modelech, které chrání nejvíce namáhaná místa.

Výběr ideálního typu je jen částí úspěchu, protože ještě důležitějším prvkem je, jak se o kalabasu budeme následně starat. Nejzásadnější je tato poučka: pokaždé bychom měli dbát, aby naše kalabasa po každém použití dostatečně proschla, jelikož vydlabaná tykev je dost citlivá na dlouhodobé působení vlhkosti. Po dopití maté bychom kalabasu měli opravdu důkladně propláchnout a odložit jí na místo, které bude teplé a bude na něj působit dostatek čerstvého vzduchu, kde nádoba postupem času vyschne.

Když by i přes všechnu snahu začala kalabasa podezřele zavánět nebo byste měli podezření na plíseň, pak můžeme doporučit její vyčištění s trochou čistého alkoholu. Vnitřek nádoby důkladně vymyjeme alkoholem, protřepeme a necháme chvilku působit. Jistě by se po této proceduře měla kalabasa vyvařit dvěma nálevy, než se začne připravovat další maté.